strona główna - Marynata do karkówki

Marynata do karkówki

wstecz

 

Składniki:

 

• pół szklanki oleju lub oliwy zmieszanej z olejem roślinnym (rzepakowy)
• 1 ostra cebula
• 3-4 małe suszone papryczki chilli lub czubatą łyżeczkę płatków chilli
• 2 łyżki ostrej musztardy
• 1 łyżka suszonego oregano
• 1 łyżka suszonej bazylii
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka pieprzu

 

 

Przygotowanie:

 

Cebulę i czosnek obrać. Pokroić na mniejsze części i umieścić w mikserze.

Dodać wszystkie pozostałe składniki i zalać olejem lub oliwą. Zmiksować całość.

Jeśli marynata wyjdzie zbyt gęsta można dodać nieco więcej oliwy.

Karkówkę pokroić w plastry i rozbić.

Mięso posmarować marynatą, najlepiej układać w naczyniu jeden plaster na drugim.

Trzymać w marynacie min. 24 godziny.

                                                                                                                Smacznego!

 

wstecz