Marynata do karkówki
wstecz
Składniki:
• pół szklanki oleju lub oliwy zmieszanej z olejem roślinnym (rzepakowy)
• 1 ostra cebula
• 3-4 małe suszone papryczki chilli lub czubatą łyżeczkę płatków chilli
• 2 łyżki ostrej musztardy
• 1 łyżka suszonego oregano
• 1 łyżka suszonej bazylii
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać. Pokroić na mniejsze części i umieścić w mikserze.
Dodać wszystkie pozostałe składniki i zalać olejem lub oliwą. Zmiksować całość.
Jeśli marynata wyjdzie zbyt gęsta można dodać nieco więcej oliwy.
Karkówkę pokroić w plastry i rozbić.
Mięso posmarować marynatą, najlepiej układać w naczyniu jeden plaster na drugim.
Trzymać w marynacie min. 24 godziny.
Smacznego!
wstecz